Sunt românii rasiști?

Suntem noi rasisti mai mult decat altii? Daca ar fi sa masuram cu un termometru al rasismului unde credeti ca ne-am situa? La limita decentei, peste limita, in zona temperaturii ridicate ce necesita “tratament”?

Acest gand este inspirat de situatia recenta din Champions League in care brigada romana de arbitri a fost aspru taxata pentru un gest ce nu a avut o rea intentie, sunt convinsa. Consider ca este un moment bun de constientizare a unor realitati.

Desigur ca nu putem pune o eticheta generala tuturor celor ce detin cetatenia romana si mai ales sa nu credeti ca nu exista si membri ai altor nationalitati care comit erori de acest tip. Dar asta nu inseamna ca daca fac si altii un anumit lucru, sau daca fac multi dintre ai mei este ok sa fac si eu, individul unic si irepetatabil ce sunt. Asta ca o paranteza.

Dar daca ar trebui sa constientizam ceva cu adevarat atunci ar trebui sa stim ca suntem foarte experimentati la a pune etichete si mai ales porecle. Si crestem in acest mediu in care mult prea multi oameni, din toate categoriile-inclusiv profesorii- ti se adreseaza mentionand o caracteristica fizica ce le atrage atentia, ca de exemplu: grasule, slabatura, ochelaristo, blondo, bruneto, buzato, cracanatule, strambule, etc,etc. Atat in glume (umor) cat si in certuri suntem cu mult prea obisnuiti sa observam, catalogam si sa verbalizam aceasta etichetare.

Daca zeci de ani la rand sau poate si mai mult experimentam asa ceva desigur ca nu ni se pare ca am fi defecti in vreun fel. Si nici nu conteaza foarte mult daca suntem sau cu intentie buna sau rea in acest moment, in acest context social general in care ne aflam. Cand efectiv societatile nu mai inghit si nu mai permit anumite tipuri de comportamente si actiuni. Cand se spune: “stop!, nu imi place, nu vreau” atunci nu mai conteaza ceea ce crezi tu, glumetul, bine-intentionatul, suparatul. Este esential ca acest aspect sa se inteleaga pentru ca tine de principiile de baza intr-o educatie de care cei mai multi am fost privati. Oamenii care se considera a fi educati, conform unor coduri bine stabilite, nu mentioneaza cuvantul “bani” in discutiile lor si nu discuta despre cat si ce au, nu mentioneaza defecte sau caracteristici fizice ci te privesc in ochi si te trateaza ca pe o persoana absolut normala indiferente de culoarea, inaltimea, greutatea, buzele, marimea sanilor etc. Si nici macar nu este la indemana noastra sa decidem daca este bine sau rau, daca se exagereaza sau nu, in acest punct ne aflam in plan mondial, in acest punct al impunerii unor limite de adresare, comunicare, socializare si nu le putem influenta. Tot ce putem face este sa ne propunem sa devenim mai buni, mai atenti, mai empatici, sa nu mai observam defecte ci sa intelegem unicitatea ficarei persoane, sa stim ca nu este al nostru a decide care este matricea perfectiunii si nici taxarea celor ce ies din aceasta matrice ipotetica.

Si ar mai fi ceva de mentionat. Da probabil ca generatiile in varsta care au experimentat dominatia altor neamuri, sau care au crescut cu povesti, carti si chiar filme ce le-au modelat anumite perceptii fara sa fi avut posibilitatea de a cunoaste in persoana oameni de alte rase si culori ar fi mai predispuse catre respingerea lor insa cei tineri si mai ales copiii ar trebui directionati mai atent.

Inchei cu o mica povestioara din experienta familiei noastre si va las sa reflectati la gradele din termometrul fiecaruia:

Fiica mea, S, a studiat o scurta perioada la o scoala din Romania cu inalte pretentii morale in special. O fetita din clasa ei, care o sicana permanent, i-a spus la un moment dat: “tu nici macar nu esti romanca, esti nascuta in alta tara (Elvetia), ai crescut in alta tara si nu ai nici o treaba cu noi. Sa pleci inapoi la tara ta ca aici nu e tara ta”. Varsta 8 ani. Si daca ar fi caz singular nu as fi mentionat. A cui e vina nu conteaza neaparat, ci cine poate produce si isi asuma schimbarea ne intereseaza mai mult. Adica eu, tu si inca 2,3 ai nostri, in fiecare grup social.

Sa invatam din greseli, sa ni le asumam si sa schimbam ce trebuie schimbat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like