A sosit timpul să mă gândesc și altfel la Moș Crăciun …

Și să îl prezint într-o altă lumină copiilor mei.

Multă vreme am insistat să nu dărâmăm mitul…atât pentru mine cât și pentru a nu le da senzația că familia noastră iese din atmosfera creată în jurul Crăciunului.

Moș Crăciun în sine este un personaj deosebit de important în povestea minunată, creștină -căci altfel nu aveam nimic de sărbătorit- pe care o retrăim an de an pe parcursul vieții noastre. Și din care facem parte. El este bătrânul Crăciunului, omul care a avut o legătură aparte, specială, cu nașterea pruncului Iisus.

Se spune că acest om, dar mai cu seamă doamna lui Crăciun prima și abia apoi cel numit astăzi „Moșul”, a fost gazda Fecioarei Maria în Betleem. Familia Crăciun a avut bucuria de a-l primi pe Prunc pe pământurile sale. Această “primire” este și simbolică din punctul meu de vedere întrucât se spune că dl Crăciun a fost aspru și deloc bucuros de ospitalitate la început dar mai apoi s-a transformat, a devenit bun și iubitor. Așa fusese probabil rânduit pentru că altfel orice alt loc din țara respectivă s-ar fi găsit disponibil pentru familia călătoare.

De când cu excesul de Moși Crăciuni, oferta abundentă de cadouri și muuultele daruri pe care le primesc unii copii, bombardarea cu reclame pe radio și tv cu mesaje de tipul “câștigă, primește, fă-ți un cadou” pe de o parte, iar pe de altă parte situația în care ne aflăm, criza care a lovit deja multe familii și care încă nu se termină, sărăcia teribilă și nefericirea în care se regăsesc prea mulți, diminuarea sensului sărbătorii și dizolvarea magiei Moșului mă gândesc că a sosit timpul să discut cu copiii mei despre Moș Crăciun în alt mod. Și să le propun și “altfel”. Și după dezamăgirea inițială (dacă va fi cazul) ar întelege și ar aprecia chiar mai mult. Sigur că cei mari știu mai multe decât cei mai mici despre acest subiect și îmi dau o mână de serios ajutor la temperarea acestora în întocmirea scrisorilor. Cu cei mari am vorbit abia când ei au venit la mine și mi-au spus ce cred despre Moșul… Dar mi-ar fi plăcut să mă fi gândit de mai mult timp la asta.

Zilele trecute am început să vorbesc deja cu copiii, profitand de curățenia pe care am făcut-o împreună la jucării. Castelele Playmobil atât de dorite erau acum dezmembrate într-un colț al camerei celor mici. I-am întrebat ce cred că simte și gândește Moșul când vede cum în toată lumea darurile primite de la el rămân abandonate atât de ușor. Și ce motivație ar avea să mai vină… Asta i-a pus pe gânduri și au venit cu idei noi. Să facem Secret Santa în familie, într-o limită de buget sau și mai bine cu ceva lucrat de mână…și neapărat să compună fiecare, după puterea lui, o poezie despre destinatar. Și dacă Moșul va dori totuși să vină, să le aducă orice crede el. Mi-a plăcut, recunosc.

Profit de întrebarea Sofiei „Moș Crăciun este sfânt?” și vă întreb și pe voi dacă îl considerați drept sfânt? Dacă îl vedeți asemenea Moșului Sfânt Nicolae? Sofia crede că este Sfânt. Pentru că altfel nu în ieslea lui s-ar fi născut Pruncul. Dumnezeu a avut un plan cu el. Așa crede ea și îi înțeleg nevoia și raționamentul.

Da, credem că se întâmplă miracole de Crăciun și da, cred că exista dorințe îndeplinite și scrisori onorate. Dar nu orice dorințe și orice scrisori. Cred că împreună cu copiii noștri am putea să îi cerem ajutor Moșului pentru realiza ceva ce ne va aduce mai multă bucurie:

  • 1 dar pentru altcineva, din afara familiei, la alegerea copilului. Poate fi un bătrân, o familie nevoiașă, un copil aflat în dificultate;
  • 1 dar pe care Moșul îl consideră de folos pentru fiecare;
  • 1 dar sau câte un dar simbolic lucrat de mâna lui, cumpărat din banuții lui, sau scris de el dacă este vorba despre o poveste, cântat dacă este un cântec compus sau învățat, sau un dans dacă avem de a face cu balerine, pentru membrii familiei;
  • 1 obiect mai important, ca de exemplu un instrument, dacă avem de a face cu un copil cu preocupări artistice la care să participe și pușculița beneficiarului în orice măsură;
  • 1 cadou primit în anii trecuți, cerut insistent pe listă dar care a rămas neglijat și uitat pe undevă prin casă, frumos ambalat împreună cu o scrisoare “de suflet” de la Moșul.

Și în scrisoare îl putem asigura pe Moșul că noi credem în el, că ne este tare drag și că îl invităm sa se ocupe mai mult de alții care au mai multă nevoie de ajutorul sau. Dar ca ii vom lăsa biscuiți sau covrigei lângă brad și poate trece oricând simte nevoia să își tragă sufletul…

Sper să reușesc, săptămâna viitoare este Crăciunul!

Atelier in familie

Image 2 of 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like